Tim Veldhuis

Imagine, Create, Believe

Essay

Posted by timveldhuis op juni 30, 2008

De opdracht is om met de verkregen woordenlijst een essay te schrijven. In dit essay moeten er 10 woorden van de lijst in voorkomen. Voor deze opdracht gebruik ik woordenlijst 16. De volgende woorden heb ik gebruikt voor mijn essay

Abstract                                                                                                                                                            

Combinatie

Ontwerp onderzoek

Juistheid

Verschil

Productie

Schema

Universiteit

Standaard

Werksituatie

 

Concept: ‘propeller’.

Tijdens het schakelsemester van de Technische Universiteit Delft  heb ik  een bibliotheek met starterwoningen ontworpen.        In dit ontwerp ben ik op zoek gegaan naar een standaard manier om in het ontwerp een bepaalde eenheid te krijgen, die op verschillende schalen tot uiting komt en tevens goed te verantwoorden is.  

Een zekere juistheid in het ontwerp is ontstaan door een sterk concept als basis te nemen.                                                               Dit concept heb ik gevonden in een object, waarvan ik de eigenschappen vertaald heb naar het ontwerp.

Ik ben heb de kwaliteiten van een propeller vertaald naar mijn ontwerp. Deze vertaling is zeker niet letterlijk. De propeller is voor mij een abstract voorwerp waarin een essentie zit die aansluit op mijn gedane uitgangspunten en contextuele randvoorwaarden. De combinatie van rotatiesymmetrie, samenkomst, continuïteit en dynamiek vormde hierbij de essentie achter mijn ontwerpkeuzes. Met ontwerponderzoek voor het sterke concept  ‘propeller’ heb ik een manier gevonden om een goede aansluiting te vinden van stedenbouwkundige analyse tot en met de materialisatie. Voor mij is het belangrijk dat een eenvoudig schema (concepttekening) meteen duidelijkheid over de ideeën achter het ontwerp geeft. Ook heb ik door de zoektocht in een sterk concept, een manier gevonden om vragen te stellen en naar antwoorden te zoeken.

Tevens heb ik ondervonden dat een goede conceptuele basis voor een snelle productie kan zorgen en tevens een snelle manier is om keuzes te maken en te verantwoorden.  In werksituaties is dit een makkelijke manier om veel lastige discussies te voorkomen. Ik heb gemerkt dat er verschillende mogelijkheden zijn om een goed concept te ontwikkelen.  

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers liken dit: